söndag 19 september 2010

Vi bråkar vidare

Som jag nämnde i förra inlägget har det varit en del tjafs om kostnaden för markarbete. Nu har det delvis löst sig så det kan vara läge att berätta, för att andra inte ska hamna i samma sits.

Det började med att vi fick en ganska saftig faktura för extra markarbete som bl a innefattade en skaftväg på 22m från gatan till garaget. Nichlas var på plats före midsommar och pratade med grävmaskinisten och då sa han att det skulle röra sig om ett par extra lass grus och några timmars extra jobb för att göra uppfarten. Inget avtal skrevs. När räkningen kom tyckte vi summan var orimligt hög med tanke på vad som sagts och ville att de skulle redovisa mer utförligt vad de tog betalt för. Det dröjde mer än en vecka och diverse påminnelser innan vi fick svar och då var det inte ansvarig byggledare från LB-hus (som stod som referens på fakturan) utan underleverantören som hörde av sig och skickade kopior på ett antal lösa vågsedlar där det inte alls framgick vilken adress massorna levererats till.
Den sammanlagda mängden på dessa stämde dessutom inte med deras sammanställning. De påstod dessutom att Nichlas skulle ha godkänt en kostnad på 40-45 000 kronor före midsommar, vilket är ren lögn. Hade de nämnt de summorna hade vi aldrig sagt ok. Vi tyckte inte att redovisningen var tillräckligt tydlig och att det var märkligt att vi skulle behöva diskutera med underleverantören och påpekade detta för byggledare och vår kontaktperson på LB-hus Uppsala kontor. Till slut bestämdes att vi skulle ha ett möte med byggledare och underleverantören för att reda ut kostnaderna. I fredags träffade Nichlas dem på tomten, eller rättare sagt bara underleverantören eftersom byggledaren inte kom. De kom i alla fall fram till en överenskommelse, vilket resulterade i 15% avdrag från det fakturerade priset, så nu är i alla fall den saken utredd.

Vi bråkar dock fortfarande om felaktigheterna rörande måtten för garageplattan. I vårt entreprenadkontrakt står det att vi beställt en garageplatta med måtten 4,93x8,53, men plattan vi fått är endast 4,80x8,40. Vi påtalade detta för arbetsledaren redan innan plattan gjutits eftersom vi genom vår KA fick tillgång till grundritningarna och upptäckte misstaget. Arbetsledaren sa dock att det inte var något fel utifrån de instruktioner han fått, så plattan göts med "fel" mått. När vi tog upp saken med vår kontaktperson på LB-hus medgav han att det blivit en miss och han lovade räkna om priset, men sen hände ingenting. Vi mejlade och tjatade och fick svävande och ibland helt oförståeliga svar tillbaka som hänvisade till helt andra saker än det vi frågade om. Kan tillägga att vi även krävde extra kompensation för att vi fått en mindre platta än vi beställt, vilket vi tycker är helt naturligt eftersom det rör sig om kontraktsbrott från deras sida.
Till slut skickade vi mejl till ansvariga på LB-hus huvudkontor och då tog det lite fart. Vi fick besked om att den felaktiga prissättningen skulle korrigeras, men kompensationen avvisades med svaret att vi har fått den garageplatta som hänger ihop med den ritning på ett av deras standardgarage som vi skickade med bygglovsansökan. Där står dock inga andra mått än de som även står i vårt kontrakt och vi förutsatte naturligtvis att ritningen som skickades med bygglovsansökan stämmer överens måttmässigt med tecknat avtal. Man kan ju också undra över om nu avsikten inte var att gjuta en platta med måtten i kontraktet, varför står de måtten där och varför beräknades kostnaden för garageplattan utifrån dem? Vårt senaste svar skickade vi även till LB-hus VD, för nu börjar vi tvivla på att vår kontaktperson har helt koll på saker och ting. Först fönstertvisten och så nu garageplattekriget…
Det är i alla fall här vi står nu och väntar på deras nästa steg. Jag berättar mer, när vi fått svar.

1 kommentar:

  1. Var ihärdig med att ni ska ka redovisning på allt, det lönade sig verkligen för oss. Helt orimligt till att börja med.
    /Carin

    SvaraRadera