måndag 22 februari 2010

Fönstertvisten

Det första orosmolnet har skuggat vår husbyggarhimmel. Vi och LB-hus är oense om vem som ska bekosta ett extra par fönster. Så här ligger det till: Vi har ju valt att göra en förlängning på vår hustyp för att barnens sovrum ska bli större. Detta har vi fått ett pris för, som är inskrivet i kontrakten. Men när arkitekten skulle ta fram våra ritningar säger denne att rummen blir för stora för att ett fönster ska räcka för klara normen för ljusinsläpp. Därför har arkitekten ritat in ett extra fönster var i de båda barnrummen. För detta vill LB-hus ha 13 400 kronor. Bara så där, för något som vi inte bett om.

Detta anser vi att de borde ha vetat i förväg och tagit med i beräkningen när vi fick ett pris på förlängningen. Det är ju ändå de som ska föreställa proffs inom branschen. De hänvisar dessutom till en regel, som vi inte lyckas hitta. Det finns bara rekommendationer på ljusinsläpp per kvm, inga regler. LB-hus vägrar stå för kostnaden och hotar med att inte påbörja bygget förrän vi accepterat tilläggskostnaden. Säljaren skriver att "om ni vill ha fönstren måste ni stå för kostnaden". Men vi har ju inte bett om fönstren, det är ju de som sagt att det är något som krävs enligt regelboken.

Jag ringer konsumentrådgivningen som visserligen anser att vi har rätt i frågan, men tror det blir svårt för oss att processa. Eller som hon uttryckte det när jag sa att vi bygger med LB-hus: "Oj, de är kända för att ha sina egna regler". Hon rekommenderade oss att acceptera kontraktet under protest.
Då svarar säljaren med något som nästan kan uppfattas som utpressning:
"Det går nog inte att reservera sig för fönsterkostnaden med ett tilläggsbrev. Ett kontrakt får antingen accept eller ej. Ett delaccept i detta fallet eller ”orent accept” betyder att avropet inte räknas förrän LB-hus och ni är överens om kostnaden.
Skulle andra varianten ske att ett påbörjande ändå sker, så blir det inte tillträde förrän full betalning erlagts.
Av erfarenhet vet jag att det är första alternativet som gäller."

Så långt orkade vi bråka, men vi vill ju inte dra ut mer på tiden än vad som redan gått, så till slut valde vi ändå att acceptera tilläggskostnaden för fönstren. Det krävde några grubblande nätter och vi lärde oss en läxa. Fortsättningsvis kommer vi vara extra noga med att kolla upp alla kostnadsförslag så att vi undviker fler obehagliga överraskningar. Samtidigt kan vi ju informera andra om hur de beter sig och skicka ett brev till huvudkontoret om hur vi upplevt situationen.

7 kommentarer:

  1. Hej! Jag hittade er blogg på vibyggerhus och ville bara presentera oss :) Vi kommer att bli era nya grannar snett emot, på Blästervägen 1. Vår grund står klar och om en dryg vecka påbörjas stomresningen, vi bygger med Björklidenhus och flyttar in i juli. Jag har startat en blogg som det ännu inte finns så mycket i, men kika in om ni vill! Hälsningar Maria wwww.knoppankavat.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vad roligt att få kontakt med fler på Blästervägen! Kul att vi har barn i samma ålder, de kan nog ha mycket skoj tillsammans Hoppas att ert husbygge går bra. Vi har precis skickat in de sista pappren innan vi kan få ett mer exakt datum för grundgjutning och tomtresning. Vi hörs och ses! /Malin

    SvaraRadera
  3. Jätteroligt att få "tjuvkika" på nya grannar och att ni har barn i samma ålder är ju topp! Ska bli spännande att följa ert husbygge både här och på plats! :) Må så gott/ Maria!

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Vi har en pärm med deras p-märkning "Drift- och skötselpärm", flik 6 "Certifieringsregler". Där står det lite om ljusinsläpp. Har ni fått den ännu? Det dröjde ett tag innan vi fick pärmen.

    Vi har också dividerat om en del.
    /Carin

    SvaraRadera
  5. Carin: Nej, någon sådan pärm har vi inte fått. Ska skicka en fråga till vår kontaktperson.
    Tack för tipset! /Malin

    SvaraRadera
  6. Hej igen,
    Vi fick den ganska sent, vi hade redan påbörjat bygget. Elritningarna kom med samma paket. Men hur som helst står det där om vad som gäller för deras p-märkning, som ju i och för sig borgar för kvalitet, men som sätter stopp för vissa saker ibland också.
    /Carin

    SvaraRadera
  7. Frågade vår kontaktperson och vi kommer få pärmen direkt från LB-hus inom några veckor när
    arbetsordern är klar. Elritningarna har vi redan fått, så vi har kunnat göra de justeringar som vi vill ha. /Malin

    SvaraRadera