söndag 7 februari 2010

Förberedelser

Att bygga ett hus är ett stort projekt, så att ha totalentreprenad förenklar saken avsevärt. Man skriver bara ett enda kontrakt och behöver bara ha kontakt med en instans och de hjälper dessutom till med alla nödvändiga papper som ska skickas till olika ställen. Något som också känns otroligt tryggt är att vi har Nichlas pappa Bruno med oss som kvalitetsansvarig och allmänt stöd. Han är kunnig och noggrann och vi kan lita på att han upptäcker och säger till ifall något blir fel under byggprocessen.

Efter att vi skrivit på själva entreprenadkontraktet beställde vi nybyggnadskarta från kommunen. Den damp ned 27 november. Det är nybyggnadskartan som ligger till grund för bygglovet.

Nu började LB-hus arkitekt nere i Bromölla göra våra ritningar enligt de ändringar vi valt att göra. Vi har bla gjort en förlängning och flyttat några fönster. Barnens rum blir 14,4 kvm istället för ursprungsmåttet 9,7 kvm, vilket känns prioriterat med tanke på vad mycket grejer de har.



Arkitekten gjorde även situationsplan för hur hus respektive garage kommer att placeras på tomten. Så här kommer det att bli.



Ritningarna var klara i mitten på december och den 18 december åkte vi ned till Uppsala igen och skrev vi på bygglovshandlingarna. Precis innan jul skickades de in till kommunen. Nu återstod att vänta. Vi var beredda på att det kunde ta tid, särskilt med tanke på julledigheter och annat.
14 januari fick vi äntligen ett brev från Uppsala kommun och vi hoppades naturligtvis att bygglovet var klart. Men det var snopet nog bara en begäran om komplettering. Vi hade nämligen inte angett var vi tänkt ha grusgångar, uppfart och trädäck på tomten. Lite petigt, kan man tycka, men så fungerar det tydligen. Vi gjorde de efterfrågade kompletteringar samma dag och trodde nu att det skulle vara snabbt ordnat att klubba igenom beslutet, men det lät vänta på sig. Inte förrän 3 februari fick vi det i handen och då hade både vi och vår kontaktperson på LB-hus utövat upprepade påtryckningar på handläggaren.

Innan LB-hus kan börja tillverka vårt hus i fabriken behöver vi nu göra en slutlig genomgång av husets utrustning och utformning, ett sk Färg och tillval. Vi kommer att köra mycket på standardutbudet. Ett tillval är att vi kommer att ha både dusch och badkar i badrummet, så då krävs en extra golvbrunn samt extra blandare. Vi väljer även inbyggnadsmicro i köket.

Vi kommer att ha valnötsparkett i hela huset förutom våtrummen och entrén där det ska vara klinkers. Köket är från Ballingslöv och vi kommer att ha släta luckor (Solid) i sandbeige, bänkskiva i svart laminat och vita kakelplattor. Så här ser luckan ut:


Eftersom vi valt nästannyckelfärdigt utförande (NNF) behöver vi inte välja tapeter ännu. Skönt, för det är så många andra val att göra ändå. Däremot har vi bett LB-hus att göra våtutrymmena (det ingår egentligen inte i NNF), så snart ska vi få träffa en kakelexpert och välja kakel och klinkers till badrum, WC och tvättstuga.

Vi har valt bort standardhandfatet i badrummet och istället köper vi själva en kommod och högskåp. Vi har tittat på denna paketlösning från Skånska byggvaror:



Och ett sådant här badkar funderar vi på:



Det är som sagt inte förrän alla val är klara som det läggs en beställning på vårt hus i fabriken och det är då arbetsveckorna utifrån kontraktet börjar räknas. Som det ser ut nu kan vi inte räkna med någon husleverans förrän tidigast i vecka 24 och efter det dröjer det ca. 3-4 månader innan allt är klart och vi får nyckeln i handen.
Ett exakt tillträdesdatum får vi inte förrän på byggstartsmötet som äger rum strax innan schaktarbete påbörjas. Grunden gjuts ca 4 veckor innan planerad husleverans, så om man räknar baklänges betyder det att vi förhoppningsvis får besked om tillträdesdatum kring månadsskifte april-maj.
Vi vet alltså ännu inte hur länge vi kommer behöva bo i lägenhet och det är svårt att planera saker, bl a sådant som när vi kommer att behöva förskoleplats i Vattholma och hur vi bör planera föräldraledighet och semester.
För mig med stort kontrollbehov är det smått frustrerande. Det känns som det är otroligt lång tid tills det kommer börja hända saker. Tur att vi ändå har några träd att ta ner på tomten innan man kan schakta, så vi håller oss sysselsatta under denna väntan....

1 kommentar:

  1. Hej,

    Vi bygger också med LB-hus. Det är en rolig resa men man måste vara observant på allt, ritningar t.ex. Lycka till!
    /Carin

    SvaraRadera