lördag 6 februari 2010

Sökandet efter nytt läge

Ända sedan jag fick jobb på universitetet har vi pratat om att flytta närmare Uppsala igen.
Även om det är smidigt att pendla med Upptåget så tar det mycket av den tid man hellre vill spendera med familjen. Och vi gillar Uppsala. Det var ju där vi träffades under studietiden och bodde våra fem första år tillsammans och dessutom bor de flesta av våra vänner kvar där.

När så Herman var på väg och jag skulle bli mammaledig sa vi att nu måste det ske. Så vi började leta hus på allvar. Centralt i Uppsala var inte att tänka på med tanke på de priserna, därför koncentrerade vi vårt sökande till trakterna kring Storvreta och Vattholma. Eftersom Upptåget stannar där skulle det gå lätt att ta sig både norrut och söderut.

Ett krav från banken för att få lånelöfte var att vi måste ha köpare till vårt nuvarande hus innan vi kunde buda på något nytt. Så vi började förbereda oss genom att be en mäklare värdera huset, vi bokade besiktning och energideklaration. Men som jag skrev tidigare, innan vi hann anlita en mäklare lyckades vi hitta köpare, helt privat. Den 4 september skrev vi kontrakt och då kunde vi börja buda på hus. Trodde vi.... Antalet hus till salu i de områden vi var intresserade av var ytterst sparsamt. Vi gick på några visningar, men inget kändes rätt.

Däremot visste vi att det fanns tomter till salu i Vattholma. Vi hade tittat på dem tidigare, men tyckt att de var för dyra. Nu hade NCC sänkt priset på dem, så vi började fundera i de banorna igen. Vi åkte dit och tittade tillsammans med mäklaren och det började kännas som om läget vore perfekt för oss. Barnvänligt område, nära till Upptåget och nära till förskola, skola och övriga serviceinrättning. Så vi lade ett bud på tomt nr 4, lägre än utgångsbudet, och de accepterade det! Kontrakt blev skrivet och tillträdesdatum sattes till 1 december.

Då återstod att hitta en passande hustyp att bygga på vår nyinköpta tomt. Vi beställde mängder av huskataloger. Eftersom tomten är relativt långsmal gällde det att hitta en modell som passade in. Vi bokade möte med Älvsbyhus och LB-hus. Först var vi inne på ett 1½-plans hus med oinredd övervåning. Vi har ju rustat tidigare, så vi kände oss inte främmande med att göra lite själva, fast helt i lösvirke kände vi att vi varken hade kompetens eller tid att bygga.

Trots mycket velande stod det ändå ganska snabbt klart att LB-hus Classic 121 var en hustyp som låg bra till. Den hade tillräckligt många rum, bra planlösning och framförallt, den fick plats på tomten med entrén utåt gatan och altan in mot den blivande trädgården. Och efter att vi varit på visning hos en familj som byggt ett Classic 121 bestämde vi oss.

6 november skrev vi entreprenadkontrakt med LB-hus på ett Classic 121 i nästannyckelfärdigt (NNF) utförande. Det innebär att vi själva står för tapetsering, golvläggning och takmålning m.m.
Vi gjorde dessutom några förändringar av standardritningen. Den största ändringen är att vi har förlängt huset med 1.2 m för att göra barnens sovrum större. Det betyder att huset totalt blir 130 kvm. Sen har vi flyttat fönstren i det stora sovrummet så att det finns möjlighet att bygga garderobsvägg på ena sidan. Vi kommer även att bygga garage med förrådsdel.

En nackdel med detta beslut var dock att det inte skulle finnas något färdigt hus att flytta in i när det skulle bli dags att lämna vårt befintliga hus. Lösningen fick bli en hyreslägenhet i Skutskär. Det kanske kan verka som om det hade varit smartare att skaffa lägenhet närmare den plats vi ska bygga, men i Vattholma finns inga hyreslägenheter och för att Ludvig inte skulle bli tvungen att byta förskola mer än en gång valde vi denna utväg. Som tur är har vi både sommarställen och föräldrars hus att vistas i när det blir sommar och sol och man inte vill sitta instängd i en lägenhet med två små barn.

/Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar